aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

jałowcówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

moja najlepsza jałowcówka z jałowca

jałowcówka

Składniki:

jałowcówka

 

  • 1 l spirytusu
  • 50 dag cukru
  • szklanka dorodnych jagód jałowca
  • 2 szklanki wody źródlanej

Sposób przygotowania:

jałowcówka
jagody jałowca, wypłukane i wysuszone, rozdrabniamy najlepiej w moździerzu, przekładamy do słoja, zalewamy spirytusem, dodajemy szklankę wody, mieszamy, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce. po tym czasie zagotowujemy cukier z dodatkiem szklanki wody, odstawiamy do przechłodzenia. spirytus z jałowcem przesączamy przez sito wyłożone warstwa bibuły, łączymy z syropem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok 10 miesięcy. smacznego