anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Japoński makaron soba z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kuchnia japońska poza tym, że jest smaczna, jest prosta, szybka do przygotowania i niskokaloryczna. Dobrym przykładem na to jest gryczany makaron soba z brokułem w pysznym sosie.

Japoński makaron soba z brokułem

Składniki:

Japoński makaron soba z brokułem

 

  • makaron soba – 100 g
  • mały brokuł - 1 szt.
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • czosnek marynowany – 3 ząbki
  • olej sezamowy – 1/2 łyżki
  • posiekany szczypiorek czosnkowy – 3 łyżki
  • sezam – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Japoński makaron soba z brokułem
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, aż będą wyraźnie zrumienione. Makaron soba gotować w osolonej wodzie 5 minut lub według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć na sitku. Oczyszczonego i podzielonego na różyczki brokuła gotować w dużej ilości wody 2-3 minuty, następnie przelać zimną wodą i odsączyć na sitku. Posiekany czosnek połączyć z sosem sojowym, octem balsamicznym, cukrem, olejem sezamowym i wymieszać, aż rozpuści się cukier. Powstałym sosem polać makaron, posypać posiekanym szczypiorkiem, dodać ugotowanego brokuła, wymieszać i odstawić na pół godziny, aby smaki się połączyły. Tuż przed podaniem posypać uprażonym sezamem.