mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Japoński makowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek ciasto makowe, bez spodu, bardzo smaczne :)

Japoński makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Japoński makowiec

 

  • 500 g maku suchego mielonego
  • 250 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kg jabłek prażonych ze słoika
  • 220 g kaszy manny
  • 6 jajek rozm. L
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny suszonej
  • garść moreli suszonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Do dekoracji:
  • polewa czekoladowa
  • brzoskwinie z puszki

Sposób przygotowania:

Japoński makowiec
W garnku gotuję 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym i miodem. Do gorącego mleka wsypuję zmielony suchy mak i gotuję na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a większość mleka odparuje, dodaję rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Resztę masła (200 g) miksuję z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodaję do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Do maślano-żółtkowej masy dodaję stopniowo ostudzoną masę makową i miksuję. Na koniec dodaję do masy prażone jabłka ze słoika i kaszę mannę, dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli i dodaję do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką.Ciasto wykładam do blachy o wymiarach 25 cm na 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję powierzchnię łyżką. Wstawić do nagrzanego do temp. 180*C piekarnika i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z pieca, ostudzić i udekorować polewą czekoladową i pokrojonymi brzoskwiniami z puszki.
Japoński makowiec
W garnku gotuję mleko z masłem, cukrem waniliowym i miodem
Japoński makowiec
Do gorącego napęczniałego maku dodaję bakalie i mieszam
Japoński makowiec
Na koniec do masy makowej dodaję prażone jabłka i bulkę tartą
Japoński makowiec
Masę makową wykładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia