jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jarmużowo- buraczkowa sałatka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

To pyszna, sezonowa, jesienno- zimowa sałatka. Jarmuż po obgotowaniu staje się miękki, a jego faliste liście ślicznie prezentują się na talerzach. Idealnie komponuje się z buraczki, serem i oliwkami!

Jarmużowo- buraczkowa sałatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarmużowo- buraczkowa sałatka

SKŁADNIKI

  • 5 dorodnych łodyg jarmużu,
  • 2 podłużne buraczki,
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • Ok 100 gram sera feta,
  • Kilkanaście zielonych oliwek,
  • 2-3 łyżki słonecznika,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Oliwa z oliwek do polania,
  • Ocet balsamiczny do polania

Sposób przygotowania:

Jarmużowo- buraczkowa sałatka

ETAP 1

Jarmużowo- buraczkowa sałatka
Upieczone buraczki studzimy

Buraczki zawijamy w folie spożywczą, pieczemy do miękkości i studzimy.

ETAP 2

Jarmużowo- buraczkowa sałatka
przepłukany jarmuż osuszamy

Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Tak przygotowany przepłukujemy, a następnie obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.

ETAP 3

Jarmużowo- buraczkowa sałatka
Obgotowany jarmuż studzimy

Gdy jego liście zaczną mięknąć odcedzamy go z wody i studzimy.

ETAP 4

Jarmużowo- buraczkowa sałatka
Na suchej patelni rumienimy słonecznik

Ser feta kroimy w kostkę. Oliwki przekrawamy na połowę. Cebule przekrawamy i kroimy w piórka. Słonecznik rumienimy na suchej patelni. Buraczki obieramy i kroimy w plasterki.

ETAP 5

Jarmużowo- buraczkowa sałatka
Przygotowane składniki układamy na talerze

Gotowy jarmuż układamy na dnie przygotowanych talerzy. Na wierzch wykładamy pozostałe, przygotowane składniki : buraczki, oliwki, ser, cebula i słonecznik. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i oprószamy przyprawami. Podajemy.