bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Jarski bigos z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bigos jarski - czemu nie. Fajny

Jarski bigos z kapusty

Składniki:

Jarski bigos z kapusty

 

  • 1 główka kapusty,
  • 2 cebule,
  • 5 dag słoniny,
  • 30 dag grzybów mieszanych,
  • 1 łyżka tłuszczu,
  • 1 łyżka mąki,
  • zielenina,
  • 2-3 pomidory

Sposób przygotowania:

Jarski bigos z kapusty
Poszatkowaną kapustę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać drobno pokrajaną cebulę, gotować pod przykryciem. Stopić słoninę, oddzielić skwarki. Na tłuszczu podsmażyć grzyby, dodać do kapusty i razem gotować do miękkości. Pod koniec podprawić kapustę mąką z tłuszczem, dodać pomidory obrane ze skórki i drobno pokrajane. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać zieleniną. Podawać z dodatkiem ugotowanych oddzielnie ziemniaków, z makaronem lub kaszą.