anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Jarskie flaczki z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Boczniaki są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Regularnie spożywane obniżają poziom cukru i cholesterolu. Warto je włączyć do swojej diety np. w postaci flaczków, które są równie smaczne jak te klasyczne, ale znacznie zdrowsze.

Jarskie flaczki z boczniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarskie flaczki z boczniaków

 

Sposób przygotowania:

Jarskie flaczki z boczniaków
Boczniaki szybko i ostrożnie opłukać pod bieżącą wodą, aby nie nasiąkły wodą i układając blaszkami do dołu osuszyć, a następnie pokroić na kawałki.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Seler, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w słupki.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczniaki i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.

Na patelnię, na której smażyły się grzyby włożyć cebulę i usmażyć na złoto. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Całość dodać do gotujących się grzybów. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, obie papryki, majeranek, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu 20-30 minut.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać dodatkową porcję bulionu lub wody, ponownie doprawić do smaku i podawać.
Jarskie flaczki z boczniaków
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka.
Jarskie flaczki z boczniaków
Obranąi opłukaną marchew pokroić w słupki.
Jarskie flaczki z boczniaków
Obrany i opłukany seler pokroić w słupki.
Jarskie flaczki z boczniaków
Opłukane boczniaki pokroić w wąskie paseczki.