Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pomysł z jakiegoś programu kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku .Doskonały dodatek do II Dania lub osobne danie.

Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem

 

  • 8 dużych wierzchnich liści młodej kapusty
  • 3 dag ryżu
  • 1 jajko
  • 1 mała gałązka lubczyku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • cukier do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1/16 czerwonej świeżej papryki
  • 1/16 żółtej świeżej papryki
  • 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 2 łyżki masła ( lub tłuszczu od pieczenia np. kurczaka)
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem
Z kapusty zdjąć 8 wierzchnich liści. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem , odcedzić i osuszyć.

Z 4 mniejszych skroić grube nerwy ( ja je jeszcze lekko ,, traktuję,, tłuczkiem do mięsa - oczywiście tylko nerwy liścia , a nie liście).

Pokroić obie papryki i kostkę . Usiekać natkę.

Jajko roztrzepać.

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.

Wymieszać ryż z paprykami , natką i jajkiem .

Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Na liście kapusty nałożyć farsz ( po ok. 1,5 łyżki).

Zwinąć gołąbki. Zawinąć je w folię spożywczą ( farsz jest luźny i może wypływać ale w trakcie gotowania jajko się zetnie wiążąc go).

Do dolnego garnka do gotowania na parze wrzucić pokrojone 2 liście kapusty ( największe ), liście natki i lubczyku. Zalać wywarem warzywnym. Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze pozostałe 2 duże liście kapusty ( mogą być porwane)- na nich gołąbki i gotować 20 minut od zagotowania wywaru w dolnym garnku. Przecedzić wywar w dolnym garnku.

W małym garnuszku do tłuszczu * mąkę . Wymieszać .

Rozprowadzić 1,5 szklanki wywaru z dolnego garnka ( warzywno-kapuściany). Zagotować.

Dodać koncentrat- wymieszać.

Doprawić do smaku ( maggi, pieprzem i cukrem ).

Gołąbki ułożyć na desce . Odwinąć z folii i pokroić ukośnie .



Podawać ułożone na sosie same lub z pieczonym lub duszonym mięsem ( drobiem , rybą).



* Sos zależnie od tego jak będziemy podawać gołąbki robimy na maśle ( jeśli nie mamy tłuszczu z pieczenia).



** Gołąbki można podać w innym sosie zrobionym na bazie wywaru z dolnego garnka - np. cytrynowy , grzybowy , pieczarkowy itp.



*** Wydaje mi się, że podobnie można zrobić jarskie gołąbki z kaszami.
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem
Przygotować farsz do gołąbków z ryżu-papryki i natki
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem
Na sparzone liście kapusty kłaść farsz i zwijać gołąbki
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem
Zawinięte w folię spożywczą gołąbki gotować na parze przez 20 minut
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem
Przygotować sos pomidorowy na bazie wywaru z warzyw i kapusty