misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Spiżarnia Michaeli

Jarzynka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 21

Jarzynka bez chemicznych konserwantów

Jarzynka

Składniki:

Jarzynka

 

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg selera
  • 2 pory
  • ½ kg pasternaku
  • 3-4 papryki (czerwone, żółte, zielone)
  • Spory pęczek pietruszki (natka)
  • 1 kg soli

 

Sposób przygotowania:

Jarzynka
Warzywa oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać wszystkie warzywa z solą i przełożyć do pojemników lub słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Używać zamiast sproszkowanej (sklepowej) jarzynki do zup, sosów, mięs. Zachować ostrożność przy soleniu potraw gdyż jarzynka jest słona.