nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Jarzynowa z żółtym serem i pietruszką.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna wiosenna zupa z żółtym serem i natką pietruszki.

Jarzynowa z żółtym serem i pietruszką.

Składniki:

Jarzynowa z żółtym serem i pietruszką.

 

  • większy korpus z kurczaka
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 2 szkl. mrożonki jarzynowej (z brukselką)
  • 1/2szkl. śmietany 12%
  • sól, pieprz, maggi
  • duża garść startego żółtego sera (u mnie mazdamer)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z żółtym serem i pietruszką.
1. Z korpusu ściągamy skórę, myjemy i wkładamy do garna. Zalewamy wodą. Dodajemy sól, wstawiamy do gotowania. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Gotujemy aż zaczną mięknąć. 3. W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w kostkę. Gdy marchewka z pietruszką trochę zmiękną, dorzucamy je razem z mrożonką do garnka. Gotujemy do miękkości warzyw. 4. Korpus wyciągamy, gdy przestygnie oddzielamy od niego mięso i wrzucamy do garnka. Zupę zabielamy i doprawiamy solą, pieprzem i maggi. 5. Natkę pietruszki myjemy, otrzepujemy z wody i drobniutko siekamy. 6. Nalaną do miseczek zupę dekorujemy żółtym serem i pietruszką. Podajemy na ciepło, by ser mógł się rozpuścić.