Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Jarzynowa zupa z makaronem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienita.Zamiast świeżej fasoli czy groszku można użyć z puszki.

Jarzynowa zupa z makaronem

Składniki:

Jarzynowa zupa z makaronem

 

  • 1i1/2litra bulionu warzywnego,
  • 2 garście fasolki szparagowej,
  • 1/2szkl.białej fasoli,
  • 1/2szkl.zielonego groszku,
  • 2marchewki,
  • 2 białe części pora,
  • 2 pomidory,
  • 1 mała cukinia,
  • 2ziemniaki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 1/2szkl makaronu,
  • 3ząbki czosnku,
  • garść listków bazylii,
  • 3łyżki startego parmezanu,
  • 6 łyżek oliwy,
  • pieprz i sól

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa zupa z makaronem
świeżą fasolę moczyć 2 godz.w gorącej wodzie,a następnie gotować ok.1godz.Ziemniaki i marchewki drobno pokroić,wrzucić do garnka,dodać pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego i pokrojone w talarki pory.Warzywa razem z podgotowaną fasolą zalać bulionem i gotować ok.15min.Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię,obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory,i groszek gotować kolejne 15min.Na końcu dodać makaron(Oraz groszek i fasolkę jeżeli dajemy te z puszki).Wszystko razem gotujemy,aż makaron będzie prawie miękki.Bazylię utrzeć z czosnkiem,wymieszać z tartym parmezanem, wlewaną po odrobince oliwą i odrobiną wywaru,tak aby powstał rzadki sos.Następnie wlać go do zupy,wymieszać,przyprawić do smaku solą i pieprzem.