SUPERPRZEPIS

Jarzynowy krupniczek

  • 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Jarzynowy krupniczek Więcej zdjęć (5)

Smaczny krupnik wzbogacony warzywami.

Składniki:

Jarzynowy krupniczek

 

 

  • 70 dag mięsa rosołowego z indyka
  • 2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Ćwiartka selera
  • Kawałek białej kapusty (1/8)
  • 25 dag żółtej fasolki szparagowej
  • Kawałek pora
  • 4-5 ziemniaków
  • kasza ( 1 i 1/2 łyżki na litr zupy)
  • Pieprz czarny ziarenka ( 8-10)
  • 2 kulki ziela ang.
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżka przyprawy fit up z błonnikiem i lubczykiem
  • Kubek śmietany (150 ml)

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowy krupniczek
Mięso na rosół myję i zalewam w garnku zimną wodę, doprowadzam do wrzenia, ewentualne szumy zbieram. Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.



Warzywa myję i te które trzeba obrać, obieram. Ziemniaki kroję w kostkę i zalewam w osobnym naczyniu wodą. Marchew, seler, pietruszkę trę na tarce o grubszych oczkach. Z fasolki odcinam końcówki i kroję na kawałki , por w plasterki , kapustę szatkuję. Wszystkie warzywa i plasterki czosnku przekładam do gotującego się mięsa. Po czym mięso wyciągam i po przestudzeniu obieram z kości i dodaję do krupniku.



Kaszę przepłukuję pod bieżącą wodą i również dodaję do garnka z zupą. Mieszam i gotuję całość do miękkości ziemniaków i kaszy. Na koniec dodaję przyprawę Fit up i zabielam śmietaną ,dodaję natkę pietruszki.
Jarzynowy krupniczek
Warzywa myję i te które trzeba obrać, obieram. Ziemniaki kroję w kostkę i zalewam w osobnym naczyniu wodą. Marchew, seler, pietruszkę trę na tarce o grubszych oczkach
Jarzynowy krupniczek
Mięso na rosół myję i zalewam w garnku zimną wodę, doprowadzam do wrzenia, ewentualne szumy zbieram. Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
Jarzynowy krupniczek
Z fasolki odcinam końcówki i kroję na kawałki , por w plasterki , kapustę szatkuję. Wszystkie warzywa przekładam do gotującego się mięsa
Jarzynowy krupniczek
Po czym mięso wyciągam i po przestudzeniu obieram z kości i dodaję do krupniku. Kaszę przepłukuję pod bieżącą wodą i również dodaję do garnka z zupą