wera0507

wera0507

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

jaskółcze gniazda z wieprzowiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

praco chłonne ale fajne danie na imprezkę :)

jaskółcze gniazda  z  wieprzowiny

Składniki:

jaskółcze gniazda z wieprzowiny

 

  • 600-700 g. chudej wieprzowiny od szynki
  • 100 g. boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka musztardy
  • cebula
  • 1 i 1/2 łyżki smalcu
  • łyżka masła
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 ugotowane na twardo jajka

 

Sposób przygotowania:

jaskółcze gniazda z wieprzowiny
umyte mięso mocno wygniatamy ręką.
osuszamy i kroimy na 4 plastry .
lekko rozbijamy tłuczkiem.
obraną cebulę drobno siekamy .każdy plaster lekko solimy ,smarujemy musztardą ,na każdym kładziemy po dwa plastry boczku ,smarujemy przecierem pomidorowym i kładziemy drobno posiekaną cebulę.a na niej jajko na twardo.plastry mięsa zwijamy w ruloniki .obwiązujemy nitką ,obtaczamy w mące zarumieniamy na mocno rozgrzanym smalcu.wkładamy do rondla .dodajemy masło ,ziele angielskie , listek laurowyskrapiamy wodą i dusimy na małym ogniu.
od czasu do czasu potrząsając rondlem ,aby się nie przypaliły.
przed podaniem usuwamy nitki ,a zrazy posypujemy natką .
podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
UWAGA :!!!
jeśli stawiamy na stół jako zakąskę to obok postaw również buraczki z chrzanem.