slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Jasny biszkopt tortowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Zapraszam po przepis na jasny biszkopt idealny do tortu. Metoda "rzucania" po upieczeniu gwarantuję, że biszkopt będzie idealny.

Jasny biszkopt tortowy

Składniki:

Jasny biszkopt tortowy

 

Sposób przygotowania:

Jasny biszkopt tortowy
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i wodę i ubijamy na sztywną pianę.

Następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka i olej i miksujemy.

Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką do połączenia. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu "rzucamy" ciastem z ok. 30 cm na podłogę.

Delikatnie odcinamy biszkopt od blaszki i zdejmujemy obręcz. Studzimy biszkopt.

Tagi:

biszkopt