Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jasny biszkopt z 4 jajek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty biszkopt na średni torcik.

Jasny biszkopt z 4 jajek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jasny biszkopt z 4 jajek

 

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jasny biszkopt z 4 jajek
Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszać. Średnią tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do tortownicy przelać ciasto, wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok.25 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni). Upieczony biszkopt wyłożyć z tortownicy na czystą ściereczkę i ostudzić. Ostudzony biszkopt kroić na 3 płaty i przekładać dowolnym kremem.
Jasny biszkopt z 4 jajek
Jajka ubite z dodatkiem cukru na puszysty krem.
Jasny biszkopt z 4 jajek
Przesiana z proszkiem do pieczenia mąka stopniowo dodawana do ubitych jajek.
Jasny biszkopt z 4 jajek
Gotowe ciasto na biszkopt przelane do średniej tortownicy.