luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Jasny chleb

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na ten chleb znalazlam w ksiazce z przepisami dr Oetkera.

Jasny chleb

Składniki:

Jasny chleb

 

  • 100 ml. letniego mleka
  • 500 gram maki pszennej (typ 405)
  • 1 mala paczka suchych drozdzy
  • 1 plaska lyzeczka cukru
  • 1 plaska lyzeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 zoltka
  • 150 gram Creme fraiche lub kwasnej smietany o duzej zawartosci tluszczu

Sposób przygotowania:

Jasny chleb
Do miski wsypac make, dodac drozdze, wymieszac. Nastepnie dodac reszte skladnikow i wyrobic ciasto(ok.10 min.) Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok.60 min.-musi podwoic objetosc. Wyrosniete ciasto, jeszcze raz krotko wyrobic i wlozyc do wylozonej papierem keksowki. Odstawic w cieple miejsce na ok.40 min. do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto przekroic wzdluz ostrym nozem na glebokosc ok.1 cm., posmarowac woda i wlozyc do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 min. Ja przygotowalam ciasto na chleb w automacie. Najpierw wlalam mleko, dodalam jajka, Creme fraiche a nastepnie make, sol, cukier i drozdze. Nastawilam program na wyrabianie ciasta. Wyrosniete ciasto wlozylam do formy i odstawilam do ponownego rosniecia. Dalej postepowalam jak w przepisie wyzej.

Tagi:

jajko jajka mak