evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Jęczmienna z grzybami i wieprzowiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kasza przygotowana w ten sposób była bardzo pyszna.Polecam :-) . . . . . . . . . . . . . . . . . ....

Jęczmienna z grzybami i wieprzowiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jęczmienna z grzybami i wieprzowiną

 

  • 2 duże garście grzybów leśnych suszonych
  • 300g chudej karkówki (3 cieniutkie plastry)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 1 mała garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1oo g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
  • Przyprawy wg.uznania:
  • czosnek granulowany,estragon w proszku,przyprawa kebab-gyros,sól morska,sos sojowy ciemny.

Sposób przygotowania:

Jęczmienna z grzybami i wieprzowiną
Grzyby zalać wodą dodać pół łyżeczki soli i ugotować do miękkości/odcedzić i pokroić je na drobniejsze części. Mięso umyć,osuszyc i pokroić w drobną kostkę i przełożyć na rozgrzany olej na głębszą patelnię.Cebulę pokroic w kostke i dodac do mięsa.Dodać również wcześniej przygotowane grzyby Przyprawić wszystko wyżej wymienionymi przyprawami i mieszając smażyć do zeszklenia się cebuli. Następnie przykryć pokrywą ,zmniejszyc ogień i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa (od czasu do czasu mieszając). Kaszę ugotować wg.instrukcji na opakowaniu/odstawić. Gdy mięso bedzie miękkie dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę i nadal smażyć mieszając do jej zwiędnięcia (żeby była lekko chrupka) Następnie wsypać kaszę , natkę pietruszki i mieszając trzymać na małym ogniu jeszcze około 3 minuty i gotowe. Podawać z ulubiona sałatką Smacznego . . .
Jęczmienna z grzybami i wieprzowiną
tutaj na zdjęciu widzimy gotowe etapy przygotowania . . . . . . .