Czy można jeść truskawki w ciąży?

Choć temat wzbudza wiele wątpliwości, odpowiedź jest prosta: tak, można jeść truskawki podczas ciąży. Dostarczą Twojemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych, pod warunkiem, że nie jesteś na nie uczulona.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Czy można jeść truskawki w ciąży?
fot. Fotolia
Truskawki uznawane są za owoce często wywołujące silne reakcje alergiczne. To prawda. Jeśli jednak kobieta będąca w ciąży nie jest na nie uczulona, powinna jak najbardziej i jak najczęściej sięgać po te pyszne owoce bez obawy o wpływ na zdrowie dziecka rozwijającego się pod jej sercem.

Choć przyszłe matki boją się, że truskawki mogą uczulić ich maleństwa, lekarze nie potwierdzają tych teorii. Wręcz przeciwnie – zachęcają ciężarne do spożywania tych owoców, które mogą wywoływać alergie uodparniając tym samym rozwijający się mały organizm na ich działanie. Ponadto warto jeść truskawki, gdyż zawierają wiele witamin i cennych składników odżywczych.

Właściwości truskawek

Te małe, czerwone i słodkie owoce są bogatym źródłem minerałów i witamin. Zawierają m.in. :

• W 100 g ilość witaminy C zaspokajającej dzienne zapotrzebowanie
• Witaminy B i A
• Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk
• Błonnik, który pomaga przy często występujących w ciąży zaparciach
• Poprawiają zarówno wygląd włosów i skóry, jak i humor
• Oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji

Truskawki przy cukrzycy ciążowej

Jeśli podczas badań poziomu glukozy dowiedziałaś się, że cierpisz na cukrzycę ciążową, musisz bardzo uważać na to co jesz i w jakich ilościach. Dotyczy to zwłaszcza produktów zawierających cukier, w tym także owoców. Na szczęście truskawki są owocami o niskiej zawartości węglowodanów, dlatego możesz je jeść także, jeśli stwierdzono u ciebie cukrzycę.