p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Jedzonko z mleczkiem kokosowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedna z możliwych możliwości na kurczaka :))

Jedzonko z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Jedzonko z mleczkiem kokosowym

 

  • ca. 500 g piersi z kurczaka
  • ca. 200 g zielonego groszku z puszki
  • ca. 200 g fasolki szparagowej z puszki
  • puszka ca. 250 ml mleczka kokosowego
  • ca. 250 g pappardelle [Makaron – poskręcane szerokie tasiemki]
  • 3 – 4 łyżki oleju do pieczenia (np. słonecznikowy)
  • sól
  • pieprz
  • curry

Sposób przygotowania:

Jedzonko z mleczkiem kokosowym
Kurczaka obrać z wszystkich paskudnych żylsk i innych obleśnych tłuszczy, następnie pokroić na ca. 2 cm kostkę. Fasolkę i groszek odcedzić z ich puszkowego soku.
Pociętego kurczaka zarumienić na patelni z rozgrzanym olejem, pod koniec pieczenia dodać wymienione przyprawy do smaku, włożyć również groszek i fasolkę, wymieszać i ca. 2 – 3 minuty podpiekać. Po podpieczeniu włożyć mleczko kokosowe z puszki, wymieszać i podpiec następne 3 – 4 minuty, ciągle mieszając.
W między czasie ugotować pappardelle, odcedzić, następnie na talerze na to potrawkę z kurczaka i...

Smacznego :))

PS
Można podawać z białym wytrawnym winem, np. Chablis lub Soave