Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Jeleń w winie ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

To danie nie tylko dla miłośników i koneserów dziczyzny ale i dla tych co dopiero zaczynają przygodę z dziczyzną.

Jeleń w winie ze śliwkami

Składniki:

Jeleń w winie ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Jeleń w winie ze śliwkami
Łopatkę z jelenia pokrój w grubą kostkę, dopraw solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim mięso z każdej strony tak aby było rumiane, kawałki mięsa przełóż do garnka, zalej bulionem i duś wraz z przyprawami na małym ogniu przez 3 godziny.

Na tej samej patelni zeszklij na maśle cebulkę a po chwili dolej wino i pokrojone śliwki, zagotuj całość. Kiedy mięso zmięknie dodaj śliwki w winie oraz śmietankę, wszystko razem gotuj do momentu aż nadmiar płynu odparuje a sos stanie się gęsty.