Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Jesienna kanapka z kurkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gdy zaczyna się w Polskich lasach jesień czekam z niecierpliwością na dni wolne od pracy. Wskakuję wówczas w moje niebieskie kalosze i pędzę do lasu, gdzie wypatrują brązowe łebki grzybów. Uwielbiam żółte jak słońce kurki.

Jesienna kanapka z kurkami

Składniki:

Jesienna kanapka z kurkami

 

  • 100 - 150 g kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżka oliwy,
  • sól, świeżo tłuczony pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 małej cebuli,
  • garść pietruszki,
  • 2 kromki pszennego pieczywa,

Sposób przygotowania:

Jesienna kanapka z kurkami
1. Kurki czyścimy z piasku małym pędzelkiem i mokrą ściereczką.

2. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy szalotkę. Dodajemy kurki (te większe można przekroić na pół). Podsmażamy całość około 10 minut aż wszystko ładnie się zrumieni i troszkę zmięknie.

3. Posypujemy utartym na grubo pieprzem , solą i świeżą natką pietruszki.

4. Podajemy na ciepłych grzankach i delektujemy się smakami jesieni.



UWAGA; Dla smakoszy czosnku proponuję wcisnąć jeden ząbek podczas smażenia grzybów, przejdą słodyczą i nabiorą charakteru.

Tagi:

kanapka kurki