thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Jesienna potrawka kurczakowo- warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie prawie jednogarnkowe:) Pyszne połączenie pałek z kurczaka z pomidorami, selerem naciowym, ciecierzycą, doprawione sosem sojowym

Jesienna potrawka kurczakowo- warzywna

Składniki:

Jesienna potrawka kurczakowo- warzywna

 

  • 6 podudzi z kurczaka ( pałki)
  • bulion (może być z kostki)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • kawałek białej części pora
  • mały kawałek selera
  • 3 łodygi selera naciowego (+ nać)
  • natka pietruszki
  • 100 g ciecierzycy
  • 4 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 duża cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • sos sojowy Tao Tao
  • sos sojowo- grzybowy Tao Tao
  • 2 łyżki koncentratu
  • pieprz
  • kurkuma
  • curry

 

Sposób przygotowania:

Jesienna potrawka kurczakowo- warzywna
Zaczynamy od ciecierzycy- należy ją namoczyć na dobę w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę odlać, przełożyć cieciorkę do garnku, dodać dwa listki laurowe, 2 kulki ziela ang., kawałek łodygi selera i ziemniaka. Zalać dużą ilością wody. Gotować ok. 1.5 godziny.Nie solić. W czasie gotowania się ciecierzycy- tak po 40 minutach można przygotować resztę. Podudzia opłukać, i usunąć z nich skórę, włożyć je do garnka. Zalać bulionem, zagotować. Bulionu ma być tyle, by przykrywał warzywa i mięso, nie ma to być zupa. Gdy wody będzie ubywać, można podlewać, by utrzymać poziom. Dodać dwa listki i ziele angielskie oraz pokrojone grubo: seler, por, marchew, seler naciowy i trochę naci, pokrojoną grubo cebulę i ząbki czosnku pokrojone w plasterki lub zmiażdżone dłonią. Można warzywa kroić w dłoniach, bezpośrednio do garnka. Dusić ok. 20 minut. Dodać pokrojone również grubo ziemniaki. Gotować ok 10 minut. Ciecierzyca powinna być już dobra, więc należy odlać wodę od gotowania i dodać do garnka z mięsem i warzywami. Na koniec dodać pomidory z zalewą, przecier pomidorowy, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku dużą ilością sosu sojowego, łyżka sosu sojowo- grzybowego kurkumą, curry i pieprzem. Podawać z bułką i pokrojonymi ziołami- nacią selera i pietruszki. Indywidualnie na talerzu, wedle gustu można jeszcze skropić sosem sojowym i posypać pieprzem. Pyszne rozgrzewające danie na chłodne, jesienne dni.