SUPERPRZEPIS

Jesienna rapsodia

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Jesienna rapsodia Więcej zdjęć (3)

Ciasto to zachwyca intensywnymi kolorami, a przede wszystkim smakiem. Piękny, żółty kolor to oczywiście zasługa puree z dyni hokkaido, która też nadaje wilgoci.

Składniki:

Jesienna rapsodia

CIASTO DYNIOWE:

MASA JABŁKOWA:

  • 750g jabłek słodkich (waga po obraniu)
  • 1 szklanka wody
  • 1 galaretka agrestowa

KREM ŚMIETANKOWY:

  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Jesienna rapsodia

ETAP 1:

Jesienna rapsodia
Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym i waniliowym.

Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą.

ETAP 2:

Jesienna rapsodia
Do mokrych składników dodać suche i połączyć.

Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem i połączyć z masą dyniową. Ciasto wlać do formy 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 35min. Wystudzić.

ETAP 3:

Jesienna rapsodia
Suchą galaretkę rozpuścić w masie jabłkowej.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.

ETAP 4:

Jesienna rapsodia
Warstę z jabłek przykryć kremem śmietankowym.

Z wystudzonego ciasta ściąć "górkę" i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Przestudzić i cienkim strumykiem wlać do dobrze ubitej kremówki. Żelatynę można zahartować dodając łyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej. Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :)