monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jesienna zapiekanka makaronowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapraszam na pyszną i sycącą zapiekankę makaronową z grzybami leśnymi i grubą kiełbasą, naprawdę warto ją przygotować.

Jesienna zapiekanka makaronowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna zapiekanka makaronowa

 

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1 marchewka
  • 150 g mrożonych maślaków
  • 330 g kiełbasy kminkowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g makaronu
  • Sól,pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 60 g serka topionego w plastrach

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zapiekanka makaronowa
Grzyby rozmrozić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę wraz z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Zeszklić. Dodać kawałki grzybów i dusić około 5-7 minut. W między czasie sprawić i pokroić paprykę w słupki o długości 2-2,5 cm. Dodać do rondla i dusić kolejne 5 minut. Z kiełbasy zdjąć osłonkę i pokroić ją w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka i dusić całość jeszcze 10-12 minut. W między czasie doprawić do smaku sola, pieprzem oraz ziołami. Na koniec dodać ketchup i zagotować. Zdjąć z ognia. Makaron ugotować do miękkości. Odcedzić. Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem i wyłożyć połowę makaronu. Na wierzchu ułożyć połowę mieszanki grzybowo- mięsnej. Marchewkę obrać i za pomocą skrobaczki do warzyw pokroić na cieniutkie wstążki. Wstążki ułożyć na mieszance grzybowo-mięsnej. Nałożyć znów makaron i mieszankę. Ser pokroić na paski i ułożyć na zapiekance. Zapiekać w 180-190 st około 20-25 minut. Smacznego!
Jesienna zapiekanka makaronowa
do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać maślaki
Jesienna zapiekanka makaronowa
do garnka dodać pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut
Jesienna zapiekanka makaronowa
na dno naczynia nałożyć makaron a potem dodać mieszankę grzybowo
Jesienna zapiekanka makaronowa
nałożyć paski marchewki a potem dać makaron i resztę składników