jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszną, jesienną zapiekankę możemy przygotować z ziemniaków i grzybów leśnych. Dodatek tymianku i dwóch rodzajów sera bardzo wzbogaca jej smak. Warto spróbować dopóki sa jeszcze świeże grzybki leśne!

Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

 

  • 1/2 kg grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 g startego żółtego sera
  • 150 g mozzarelli
  • sól i pieprz biały do smaku
  • posiekane orzechy do wysypania formy
  • ugotowana fasolka szparagowa do dekoracji
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Czyścimy grzyby i kroimy grzyby. Obieraym i kroimy cebulę w drobną kostkę. Szklimy cebulę na łyżce masła. Dodajemy grzyby i dusimy je z cebulą około 10 minut. Studzimy grzyby. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jaja, dodajemy tymianek, ser i grzyby. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, oprószamy orzechami. Brzegi naczynia i dno wykładamy plasterkami ziemniaków. Masę grzybową wlewamy na ziemniaki, na górze układamy dekoracyjnie kilka grzybków, fasolkę szparagową i plastry mozzarelli. Wstawiamy zapiekankę na około 40 minut do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Gdy zapiekanka ładnie się zarumieni wyjmujemy ją z piekarnika. Przed podaniem dekorujemy zapiekankę gałązkami świeżego tymianku
Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Dodajemy grzyby i dusimy je z cebulą około 10 minut. Studzimy grzyby.
Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jaja, dodajemy tymianek, ser i grzyby. Doprawiamy masę solą i pieprzem.
Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Etap 3Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, oprószamy orzechami. Brzegi naczynia i dno wykładamy plasterkami ziemniaków.
Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Wstawiamy zapiekankę na około 40 minut do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.