Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jesienna złota zupka :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tą zupkę gotuję każdej jesieni - bardzo lubię dynię na pikantnie .

Jesienna złota zupka :

Składniki:

Jesienna złota zupka :

 

  • 1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni ( bez pestek )
  • 1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w ,,piórka "
  • 2 średnie marchewko pokrojone w kosteczkę
  • 2 szklanki bulionu drobiowego ( jak nie mamy rosołu to może być z kostki bulionowej- używam drobiową Knorra )
  • 4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki ( szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska , szynka typu Jamon Serrano )
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Jesienna złota zupka :
Warzywa ( dynia, ziemniak, cebula, marchew ) zalać bulionem i gotować 40 minut na małym gazie ). W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. .Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem . Doprawić do smaku .Dodać masło i zagotować .
Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką i grzankami lub chrupiącą bagietką ( wolę z grzankami z chleba tostowego ).