przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Jesienna zupa buraczkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od czasu lubię taką burakową -ciężką, sycącą, dość tłustą. Tym razem zamówił ją mój synek.

Jesienna zupa buraczkowa

Składniki:

Jesienna zupa buraczkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa buraczkowa
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. wrzucamy do wywaru mięsnego. Zagotowujemy. Dorzucamy również przyprawy: ziele angielskie, pieprz, listek laurowy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy starte wcześniej na dużych oczkach tarki buraczki. Dodajemy też ocet winny lub cytrynę - nie tylko dla smaku, lecz również dla koloru. Zupa ma być mniej kwaśna niż klasyczny barszcz. Zagotowujemy zupę raz jeszcze. Śmietanę lekko solimy, dodajemy też do niej odrobinę zupy (aby się nie zważyła). Dodajemy śmietanę do zupy. mieszamy. Już nie zagotowujemy. Taka zupa moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień, ale możemy ją jeść i tuż po ugotowaniu.

Tagi:

buraki