MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Jesienna zupa na "rosole"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

U mnie w domu podstawą udanej zupy jest mięsna wkładka - ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:)

Jesienna zupa na "rosole" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna zupa na "rosole"

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa na "rosole"
Mięso myjemy, umieszczamy w garnku z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 2 części. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę i pietruszkę, a po kilku minutach wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku maggi i ziołami. Masło podgrzewamy na patelni, przesmażamy z mąką, rozprowadzamy śmietaną i cały czas mieszając wlewamy do zupy. Po zagotowaniu wyłączamy gaz. Do każdej podawanej porcji starajmy się dodać kawałek mięsa.
Jesienna zupa na "rosole"
Mięso drobiowe gotujemy do miękkości na malutkim ogniu
Jesienna zupa na "rosole"
Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe
Jesienna zupa na "rosole"
Dorzucamy pietruszkę i marchewkę i gotujemy do ich miękkości
Jesienna zupa na "rosole"
Po kilku minutach wrzucamy ziemniaki, na koniec zupę przyprawiamy