Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Jesienna zupa z dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Rozgrzewajaca zupa z dyni z imbirem w sam raz na zimne, jesienne dni..

Jesienna zupa z dyni

Składniki:

Jesienna zupa z dyni

 

  • 1 mala dynia (uzylam dyni pizmowej)
  • 3 marchewki
  • kawalek selera
  • 1 por
  • 1 pietruszka (korzen)
  • maly kawalek imbiru (jak orzech wloski)
  • 1 lyzka stolowa masla
  • 100g creme fraiche
  • sol, pieprz, czosnek

 

  • Grzanki z dowolnego pieczywa

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa z dyni
Jarzyny umyc i obrac. Pokroic w grube kostki lub kawalki. Maslo rozgrzac w garnku w ktorym bedziemy gotowali zupe. Najpierw wrzucic do garnka pora, potem marchew i pozostale skladniki. Lekko je podsmazyc. Zalac wrzaca woda. Posolic i gotowac pod przykryciem ok 15 minut. Po uplywie tego czasu jarzyny powinny byc miekkie. Zmiksowac zupe i doprawic do smaku czosnkiem i pieprzem o raz w miare potrzeby sola. Na koncu dodac creme fraiche (ew. troche smietany) Podawac z grzankami :)

Tagi:

dynia pieczywo