Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Jesienne drożdżowce z kasztanami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jesień to pyszne kasztany, dzisiaj przygotowałam drożdżowce z kasztanami i pieczarkami - były pyszne

Jesienne drożdżowce z kasztanami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne drożdżowce z kasztanami

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • 8 pieczarek
  • 80 g kasztanów jadanych - ugotowanych
  • 2-3 mini mozzarelle

Sposób przygotowania:

Jesienne drożdżowce z kasztanami
Do miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę, rozdrobnić drożdże dodać cukier, zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać sól, olej wodę i wyrobić ciasto. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, obgotowujemy, odcedzamy. Kasztany obieramy, kroimy w kostkę. Foremkę dużą smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem, uzupełniamy pieczarkami, kasztanami a na wierzch wkrawamy mozzarelle. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-17 minut.
Jesienne drożdżowce z kasztanami
foremke wypełniamy przygotowanym ciastem
Jesienne drożdżowce z kasztanami
następnie uzupełniamy gtowanymi pieczarkami
Jesienne drożdżowce z kasztanami
następnie nakładamy warstwe jadalnych kasztanów
Jesienne drożdżowce z kasztanami
na wierzch nakładamy pokrojoną mozzarelle