Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jesienne muffinki z jabłkiem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo smaczne, wilgotne muffinki z owocami, z mąki orkiszowej. Idealne do lunchboxa lub na podwieczorek ze szklanką mleka lub soku.

Jesienne muffinki z jabłkiem i żurawiną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jesienne muffinki z jabłkiem i żurawiną

 

  • składniki suche:
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki orkiszowej typ 630
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 1 banan
  • oraz:
  • 1 jabłko
  • 50 g żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:

Jesienne muffinki z jabłkiem i żurawiną
Dojrzałego banana obrać ze skórki i wrzucić z jogurtem do wysokiego pojemnika, zmiksować blenderem. Dodać olej i jajka i wymieszać dokładnie.

W misce wymieszać suche składniki: mąkę orkiszową, cukier, proszek, sodę i cynamon. Dodać żurawinę i wymieszać. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, owoc pokroić w kostkę.Mokrą zawartość wysokiego pojemnika przełożyć do suchych składników i wymieszać niedbale łyżką.

Dodać pokrojone jabłko i zamieszać ponownie. Ciasto nałożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut. Wystudzić na kratce
Jesienne muffinki z jabłkiem i żurawiną
połamanego banana i jogurt zmiksować blenderem
Jesienne muffinki z jabłkiem i żurawiną
mąke zmieszać z cukrem, proszkiem, sodą, cynamonem i zurawiną
Jesienne muffinki z jabłkiem i żurawiną
obrane jabłko pokroić w kostkę, wrzucić do ciasta i wymieszać
Jesienne muffinki z jabłkiem i żurawiną
mokre i suche składniki wymieszać w misce, dodać jabłko
Jesienne muffinki z jabłkiem i żurawiną
ciasto nałożyć do papilotek w formie