reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Jesienne preludium

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

U mnie dalej w temacie są śliwki, ale dzisiaj chciałabym się podzielić z przepisem na coś nowego i pysznego. Jesienne preludium to mój przepis autorski i dostosowany do naszego smaku.

Jesienne preludium

Składniki:

Jesienne preludium

 

  • Przepis na tortownicę o średnicy 27 cm

 

 

  • Składniki:

 

  • 1/2 kostki palmy

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

  • 2 małe lub 1 duże jajko

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 3 łyżeczki ciemnego kakao

 

  • 2 łyżki przypraw do piernika

 

 

 

  • Masa grysikowa

 

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

 

 

  • Mus śliwkowy

 

 

  • 1/2 l wody

 

 

 

 

 

 

  • Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 -5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Jesienne preludium

ciasto

Jesienne preludium
ciasto studzimy i przekrawamy na dwa równe blaty

Palmę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy dokładnie mieszając aż kakao nam sie zupełnie rozpuści.

Odstawiamy do ostudzenia.

Dodajemy jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem, przyprawą do piernika i kakao,

Wszystko razem mieszamy do całkowitego połączenia sie składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i z wysmarowanymi bokami.

Pieczemy w 175 stopniach 25-30 minut i jak zwykle sprawdzamy patyczkiem dla potwierdzenia:)

Ciasto studzimy i rozkrawamy na dwa blaty.

masa grysikowa

Jesienne preludium
masa nie jest słodka ale idealnie komponuje sie z resztą ciasta

Zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, resztę mleka mieszamy z kaszą manną.

Do gotującego sie mleka wlewamy mleko z kaszką i gotujemy przez kilka minut, aż masa nam zgęstnieje, ale trzeba pamiętać o ciągłym mieszaniu.

Studzimy.

Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy do niego po łyżce ugotowanej kaszki.

mus śliwkowy

Jesienne preludium
ja śliwki przetaram przez sito, ale tą czynność można ominąć

Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienie i podgrzewamy do rozpuszczenia- nie gotujemy.


Śliwki myjemy, wypestkujemy i kroimy na ćwiartki.

Owoce przekłądamy do garnka, podlewamy wodą i dodajemy cukier, imbir, cynamon i goździki.

Gotujemy przez 20 minut.

Całość miksujemy bardzo dokładnie- ja jeszcze dodatkowo przecedziłam przez sitko, żeby nie było kawałków skórek.

Do zmiksowanych śliwek dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

polewa i składanie ciasta

Czekoladę łamiemy na kawałki,dodajemy mleko i masło -podgrzewamy nad kąpielą wodną do rozpuszczenia .
Lekko studzimy i wylewamy na ciasto.


Wykończenie ciasta:

Jeden blat ciasta wkładamy ponownie do tortownicy.

Wykładamy masę grysikową, na górę wylewamy mus śliwkowy.

Od razu przykrywamy drugim blatem i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin na najlepiej na całą noc.