zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Jesienny krem ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rozgrzewająca,sycąca i aromtyczna zupa krem z klasycznych warzyw polskich z dodatkiem prażonego słonecznika, koperku i rozgzrewających przypraw. Kto poszukuje sprawdzonego i idealnego smaku na codzienną zupę, to zapraszam.

Jesienny krem ziemniaczany

Składniki:

Jesienny krem ziemniaczany

 

  • na ok. 2 l kremu ziemniaczanego ( tyle po zmiksowaniu)

 

 

  • koperek i prażony słonecznik do posypaniana ok. 2 l kremu ziemniaczanego ( tyle po zmiksowaniu)

 

 

  • koperek i prażony słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:

Jesienny krem ziemniaczany
Wszystkie warzywa obieramy, oczywiście myjemy, marchew i pora kroimy w grube krążki, seler w plastry, ziemniaki w sporą kostkę, kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. W zasadzie nie musimy się bardzo przykładać do kształtu warzyw ponieważ i tak wszystko portaktujemy na koniec blenderem. Na maśle na początek szklimy por i ząbki czosnku i kurkumę, dorzucamy pozostałe warzywa ( oprócz kalafiora) i też krótko szklimy, zalewamy wodą tak by przykryła warzywa ( lepiej potem uzupełnić niż wlać za dużo, inaczej nie wyjdzie zupa krem), dodajemy przyprawy. Po chwili gotowania dodajemy kalafior i startą gałkę. Gotujemy ok. 20 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, miksujemy wszystko na gładki krem. Podajemy z koperkiem i prażonym słonecznikiem.

Tagi:

ziemniaki