SUPERPRZEPIS

Jesienny tort czekoladowy z gruszkami

  • 4
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Jesienny tort czekoladowy z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Pyszny czekoladowy krem w połączeniu ze smakiem gruszek daje cudowny efekt smakowy.

Składniki:

Jesienny tort czekoladowy z gruszkami

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag grubo mielonych orzechów
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 2 śmietany w proszku typu śnieżka
  • Dodatkowo:
  • 15 dag polewy czekoladowej
  • 5 gruszek
  • orzechy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Jesienny tort czekoladowy z gruszkami
Ciasto; Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 6 łyżkami zimnej wody na sztywna bezę pod koniec dodać cukier. Sztywną bezę ostrożnie wymieszać z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 30 min w temp. 170 st. Krem czekoladowy: Śmietanę zagotować z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao do gorącej śmietany dodać orzechy i wystudzić. Zimną śmietanę ubić z dodatkiem śmietanki w proszku i do ubitej dodać posiekaną mleczną czekoladę. Gruszki wybrać mięciutkie lub twarde lekko obgotować w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny, obrane gruszki pokroić na ćwiartki i delikatnie posmarować sokiem z cytryny. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ułożyć ponownie w tortownicy, położyć na nim ćwiartki gruszek i przykryć je masą czekoladową na wierzchu ułożyć drugi krążek ciasta. Rozpuścić polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta, dowolnie udekorować i schłodzić.
Jesienny tort czekoladowy z gruszkami
śmietanę zagotować z kakao i czekoladą
Jesienny tort czekoladowy z gruszkami
do gotowego kremu dodać posiekaną czekoladę
Jesienny tort czekoladowy z gruszkami
gruszki ułożyć na dolnym krążku ciasta
Jesienny tort czekoladowy z gruszkami
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i ozdobić