Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra

Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra zbliżają się wielkimi krokami. Ewa Wachowicz, Robert Sowa, Adam Chrząstowski i Adam Dmyterko już 11 marca pojawią się w Hotelu Atut**** w Licheniu, aby przywrócić królewskiego jesiotra na nasze stoły. W konkursie wezmą udział wybitni przedstawiciele restauracji i hoteli z całego kraju. Podczas weekendu kulinarnego nie zabraknie atrakcji oraz emocji na najwyższym poziomie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra
fot. Materiały prasowe
Wyselekcjonowane, dwuosobowe zespoły przygotują królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. Uczestnicy będą konkurować pod czujnym okiem znakomitych mistrzów kulinarnych. W tegorocznej edycji w składzie jury znaleźli się Robert Sowa, Adam Chrząstowski oraz Adam Dmyterko. Gościem specjalnym imprezy, a zarazem przewodniczą jury VIP będzie natomiast Ewa Wachowicz.

Jesiotr jest nazywany królewską rybą ze względu na swoje wartości odżywcze i brak ości. W przeszłości często gościł na dworskich stołach. Ten gatunek ryby niestety niemal całkowicie wyginął pod wpływem zmieniających się warunków atmosferycznych.

Okolice Konina są znane z największych łowisk specjalizujących się w hodowli jesiotra i produkcji kawioru, dlatego pomysł na nietypowe mistrzostwa zrodził się w sposób naturalny. Zamysłem organizatorów jest pokazanie wartości tej ryby w taki sposób, aby ponownie powróciła na polskie stoły w swojej najlepszej odsłonie.

Impreza ma na celu promocję lokalnych przysmaków oraz budowanie pozytywnych skojarzeń z tym regionem Polski. Na wszystkich gości czekają popisy kulinarne na najwyższym poziomie. Mistrzostwa na stałe weszły do kulinarnego kalendarza najważniejszych konkursów w Polsce. O ich prestiżowym charakterze świadczy wyjątkowość samego jesiotra, którego wierni smakosze próbują od lat przywrócić do łask.

Jesiotry i kawior
Fot.: Materiały prasowe

Skład jury gwarantuje, że zwycięzcy nie zostaną wybrani w sposób przypadkowy. Poziom konkursu z roku na rok jest coraz wyższy, a ocenie jurorów będą podlegać nie tylko smak czy sposób podania potrawy, ale również jakość pracy, czystość stanowiska, wykorzystanie czasu oraz składników.

Smaku mistrzostwom dodadzą wykwintne potrawy do degustacji, a całość zwieńczy uroczysta gala, po której nastąpi wieczorna część programu w eleganckim stylu. Impreza ma charakter cykliczny i po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Dla przybyłych gości i uczestników przygotowano szereg atrakcji, m.in. warsztat winiarski oraz pokaz kuchni molekularnej.

Wstęp na konkurs jest bezpłatny.


Logo Mistrzostw Jesiotra i Kawioru


Hotel Atut