Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Jezioro łabędzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała dekoracja wielkanocnego stołu, takimi łabędziami można ozdobić np. półmisek z mięsem w galarecie lub podać jako osobną przystawkę np. z sosem majonezowym i zieleniną.

Jezioro łabędzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jezioro łabędzie

 

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ziarnka czarnego pieprzu
  • kawałek marchewki na dziób i środek lilii
  • 1 mała cebula

Sposób przygotowania:

Jezioro łabędzie
Jedno ugotowane jajko zostawiamy na tułów łabędzia, lekko nacinamy tylko spód, by łabędź stał stabilnie. Robimy ostrym nożem otwory na skrzydła, ogon i szyję. Z drugiego jajka wycinamy, skrzydła, ogon, i szyję (na załączonym zdjęciu pokazane są części łabędzia). Do szyi wpinamy dziób z marchewki, oczy z pieprzu. Następnie wszystkie wycięte części umiejscawiamy we wcześniej wyciętych otworach w tułowiu. Lilia z cebuli: Wycinamy ją podobnie jak koronę z pomidora, wbijając nóż naprzemiennie w górę i w dół, następnie otwieramy cebulę. Lekko obracamy jej warstwami tak by wszystkie ząbki były widoczne w środek wkładamy cienko pokrojoną marchewkę - będą one tworzyć pręciki lilii.
Jezioro łabędzie
Części jakie należy wyciąć z jajek by otrzymać łabędzia.

Tagi:

jajko jajka