Renia (Kot w kuchni)

Renia (Kot w kuchni)

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 23]

Jeżowa tarta z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna letnia tarta truskawkowa na kruchym spodzie

Jeżowa tarta z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jeżowa tarta z truskawkami

 

  • CIASTO
  • 2 żółtka
  • 125 g masło
  • 250 g mąka
  • 2 łyżki cukier puder
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy
  • krem
  • 250 ml śmietana 30 %
  • 500 g ser Mascarpone
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa
  • 2 łyżeczki cukier puder
  • 0,5 kg truskawki

Sposób przygotowania:

Jeżowa tarta z truskawkami
-Mąkę posiekać z cukrem i zimnym masłem, dodać żółtka i zagnieść. Zchłodzić w lodówce przez min. 30 minut -Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na ok 3mm. Ciasto do formy (u mnie 24cm) przenieść za pomocą wałka. Docisnąć dokładnie do dna i boków. - Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką. Piec ok 15 min z obciążeniem, a potem 5-10 bez, aż będzie lekko rumiane. Po upieczeniu ostudzić. -Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i esensję waniliową. Wymieszać z serkiem mascarpone. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. -Na kremie ułożyć truskawki pocięte w ćwiartki. udekorować listkami mięty.
Jeżowa tarta z truskawkami
Spód na tartę przygotować z kruchego ciasta
Jeżowa tarta z truskawkami
Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i esensję waniliową. Wymieszać z serkiem mascarpone. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto.
Jeżowa tarta z truskawkami
Na kremie ułożyć truskawki pocięte w ćwiartki. udekorować listkami mięty.