dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jeżynowy pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczna wariacja pleśniakowa z nadzieniem z przesmażonych jeżyn oraz z dodatkiem owoców w białkowej piance.

Jeżynowy pleśniak

Składniki:

Jeżynowy pleśniak

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyż kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 1/2 szkl jeżyn
  • cukier trzcinowy do smaku

Pianka:

  • 4 białka
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl jeżyn

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Jeżynowy pleśniak

Przygotowanie kruchego ciasta:

Jeżynowy pleśniak
Zagniecieone ciasto schładzamy w lodówce.

Wszystkie składniki (prócz kakao) łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao. Ciasto owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Przygotowanie nadzienia owocowego:

Jeżynowy pleśniak
Jeżyny przesmażamy z dodatkiem cukru trzcionego.

Oczyszczone i wypłukane jeżyny przekładamy do rondla. Dodajemy cukier do smaku. Smażymy kilka minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.

Podpiekanie ciasta:

Jeżynowy pleśniak
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie owocowe.

Jedną część jasnego ciasta ścieramy na tarce i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Ciasto lekko podpiekamy w średnio nagrzanym piekarniku. Na podpieczony spód wykładamy przesmażone owoce i wyrównujemy.
Na nadzienie owocowe wykładamy ciemne ciasto starte na tarce.

Ostatni etap przygotowania ciasta:

Jeżynowy pleśniak
Na pianię z białek układamy jeżyny i przykrywamy pozostałym ciastem.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec całość utrwalamy proszkiem budyniowym. Pianę przekładamy na ciemne ciasto. Wyrównujemy. Na cieście układamy pozostałe jeżyny. Na koniec na piance układamy pozostałe jasne ciasto starte na tarce. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy i oblewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!