migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Jeżynowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Znowu oberwałam jeżynki. Wyszło całkiem sporo wiec zrobiłam pyszny jeżynowy serniczek na zimno. Trzeba korzystać bo jezynki zaraz się skończą/

Jeżynowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeżynowy sernik na zimno

 

  • 800 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 350 g jeżyn
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka
  • jeżyny do dekoracji na wierzchu
  • biszkopty do wyłożenia tortownicy

 

Sposób przygotowania:

Jeżynowy sernik na zimno
Galaretkę przygotować wg przepisu i odstawić do wystudzenia, użyłam truskawkowej ale może być też o smaku owoców leśnych. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała. Następnie podgrzać i wymieszać aby dokładnie się rozpuściła, odstawić do wystudzenia. Serek homogenizowany utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać zmiksowane jeżyny a na końcu przestudzoną żelatynę. Tortownice o średnicy 24 cm lekko natłuścic masłem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę. Formę wstawić do lodówki aby nieco stężała. Następnie na wierzchu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Jeżynowy sernik na zimno
Etap 1 Serek homogenizowany utrzeć z cukrem pudrem.
Jeżynowy sernik na zimno
Etap 2 Następnie dodać zmiksowane jeżyny a na końcu przestudzoną żelatynę.
Jeżynowy sernik na zimno
Etap 3Tortownice o średnicy 24 cm lekko natłuścic masłem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę.
Jeżynowy sernik na zimno
Etap 4 Formę wstawić do lodówki aby nieco stężała. Następnie na wierzchu udekorować jeżynami i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.