p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Jgodowy deser z mrożoną kawą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser na upały z dodatkiem kofeiny

Jgodowy deser z mrożoną kawą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jgodowy deser z mrożoną kawą

 

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml przegotowanej wody
  • woreczek do lodu
  • 100 g jagód
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jgodowy deser z mrożoną kawą
Jeśli mamy shaker, a jeśli nie to do słoika najlepiej wysokiego wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, w zależności od tego, czy lubimy słodką kawę, czy nie dodajemy tyle cukru ile nam pasuje, ja dodałam 2 łyżeczki cukru, wlewamy 250 ml letniej, przegotowanej wody, mieszamy potrząsając naczyniem, przelewamy płyn do woreczka od lodu i mrozimy. Zamrożone kostki kawowe rozdrabniamy blenderem Triblada i przekładamy do szklanki. 100 ml śmietany mieszamy z cukrem pudrem i lekko ubijamy, dodajemy świeże jagody, mieszamy i przekładamy na rozdrobnione kostki kawy.
Jgodowy deser z mrożoną kawą
Do przygotowania desru potrzebne będą jagody leśne
Jgodowy deser z mrożoną kawą
przygotowujemy sprzęt potrzebny do przygotowania deseru
Jgodowy deser z mrożoną kawą
Zamrożone kostki kawowe rozdrabniamy blenderem
Jgodowy deser z mrożoną kawą
przygotowana kawę mrozimy w woreczku do lodu, powstają kawowe kostki

Tagi:

lody kawa