iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jogodowy torcik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Znalazłam ostatni słoiczek jagód w cukrze więc zrobiłam z niego takie pyszne ciasto z letnim klimatem.

Jogodowy torcik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jogodowy torcik

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jagodowa pianka:
  • 1 litr maślanki o smaku owoców leśnych
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 słoiczek jagód w cukrze
  • Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 10 dag białej czekolady

Sposób przygotowania:

Jogodowy torcik
Białka jajek ubić na sztywno z 6 łyżkami wody i szczyptą soli w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do białości Do sztywnej bezy dodać żółtka i ostrożnie wszystko wymieszać, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ciasto wylać do okrągłej formy(30 cm średnicy) i piec w temp. 170st około 25min. Jagodowa pianka: Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Maślankę lekko ubić i połączyć z przestudzoną galaretką, jagody odcedzić z soku i ostrożnie wymieszać z maślanką, następnie odstawić na chwilkę do lodówki, aby lekko zgęstniało.Białą czekoladę rozpuścić i ostrożnie wymieszać z ubitą śmietaną kremówką.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, dolny ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą masę jagodową, przykryć drugim krążkiem. Wierzch ciasta posmarować bitą śmietana i odstawić do zastygnięcia przed podaniem dowolnie ozdobić.
Jogodowy torcik
Do lekko ubitej maślanki dodać jagody
Jogodowy torcik
Na spód wylac całą masę jagodową i przykryć
Jogodowy torcik
Ciasto przed podaniem dowolnie ozdobić