migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Jogurtowa babka z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babeczka na jogurcie z dodatkiem bakalii. smaczna i piękna ozdoba wielkanocnego stołu. Do ciasa można dodatkowo dodac jakiś aromat.

Jogurtowa babka z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowa babka z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowa babka z bakaliami
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, cukier musi się całkowicie rozpuścić.

Następnie cały czas miksować i porcjami dodawać olej i jogurt. Gdy składniki się połączą dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Zmiksować aby składniki się połączyły. Do mieszanki keksowej dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Bakalie dodać do masy i wymieszać łyżką.

Foremkę do babki natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć masę, wierzch ładnie wyrównać łyżką.

Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 50 minut, funkcja góra-dół.

Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować.
Jogurtowa babka z bakaliami
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, cukier musi się całkowicie rozpuścić.
Jogurtowa babka z bakaliami
Następnie cały czas miksować i porcjami dodawać olej i jogurt. Gdy składniki się połączą dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować aby składniki się połączyły.
Jogurtowa babka z bakaliami
Do mieszanki keksowej dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Jogurtowa babka z bakaliami
Foremkę do babki natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć masę, wierzch ładnie wyrównać łyżką.

Tagi:

ciasto babka