anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Jogurtowa brzoskwinka Wielkanocna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny deser, doskonały na Wielkanoc.

Jogurtowa brzoskwinka Wielkanocna

Składniki:

Jogurtowa brzoskwinka Wielkanocna

 

 

  • Masa:
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3/4 szklanki cukru pudru(jeżeli lubimy słodsze dajemy więcej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 13 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Jogurtowa brzoskwinka Wielkanocna
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
Następnie dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym i ubijać aż cukier się rozpuści.
Pod koniec dodać po jednym żółtku.
Do gotowej ubitej masy jajecznej, dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszaći wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x28 cm.
Piec w 180 st C około 20 min.
Z wierzchu biszkoptu zdjąć skórkę i wystudzić.

Żelatynę zalać wrzątkiem i odstawić aż dokładnie się rozpuści( co jakiś czas mieszamy łyżeczką.
Galaretki rozpuścić w 900 ml wody, 1 szklankę przelać do miseczki i odstawić do zastygnięcia.
Jogurt ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać połowę odsączonych i pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń, chłodną żelatynę i pokrojoną w kostkę zastygniętą galaretkę.
Delikatnie wszystko wymieszać i wylać na ciasto biszkoptowe.
Odstawić do lodówki na 30 min.
Pokroić w kosteczkę resztę brzoskwiń, wyłożyć na wierzch ciasta i zalać resztą tężejącej galaretki.
Odstawić do zastygnięcia na kilka godzin w chłodne miejsce.

Smacznego.