SUPERPRZEPIS

Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami Więcej zdjęć (3)

Delikatna jogurtowa tarta na kruchym cieście z pysznymi aromatycznymi gruszkami gotowanymi w winie z przyprawami korzennymi.

Składniki:

Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

 

 

  • GRUSZKI:
  • 3 gruszki
  • 400 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 1 łyżka przyprawy do grzanego wina i piwa
  • 1/4 tabliczki czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i gotować w winie z przyprawą 10min. Pozostawić gruszki na parę godzin w winie. Nabiorą ładnego koloru.

Składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Masło powinno być zimne. Wylepić formę do tarty (26cm) i włożyć do zamrażarki.

Po 20minutach nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190stopni przez 15-20min. Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wystawione z lodówki na ok 2 godziny przed sporządzeniem masy.

Jogurt, śmietanę, jajka, cukry, mąkę roztrzepać. Tak, aby składniki się połączyły na gładką masę. Wylać na podpieczony spód i natychmiast włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok 30minut.

Na wystudzoną tartę ułożyć gruszki i ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego!
Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami
Spód tarty nakłuć widelcem i podpiec 15-20min.
Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami
Składniki na masę roztrzepać tylko tak aby się wszystko wymieszało.