dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jogurtowe babeczki makowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne jogurtowe babeczki z dodatkiem maku. Idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Polecam.

Jogurtowe babeczki makowe

Składniki:

Jogurtowe babeczki makowe

 

  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 kubeczka po jogurcie cukru
  • 1/3 kubeczka po jogurcie oleju
  • cukier waniliowy
  • 1 1/2 kubeczka po jogurcie mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyż maku
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Jogurtowe babeczki makowe

Krok 1:

Jogurtowe babeczki makowe
Jajka mieszamy z płynnymi składnikami i cukrem.

Jajka mieszamy z jogurtem i olejem. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.

Krok 2:

Jogurtowe babeczki makowe
Na koniec do ciasta dodajemy mak i mieszamy.

Do ciasta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy mak i ponownie mieszamy.

Krok 3:

Jogurtowe babeczki makowe
Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy na złoty kolor.

Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut. Upieczone babeczki studzimy i oblewamy polewą czekoladową.

Smacznego!