cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Jogurtowe babeczki z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, wilgotne, aromatyczne babeczki o zapachu pomarańczy. Smakują wyśmienicie i szybko znikają z talerzy :)

Jogurtowe babeczki z pomarańczą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe babeczki z pomarańczą

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej (ciętej w kostkę)
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Jogurtowe babeczki z pomarańczą
Wszystkie suche składniki - mąka, cukier, proszek do pieczenia - wsypać do misy, wymieszać. Następnie dodać składniki mokre - jogurt, olej, jajka. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Pod koniec dodać skórkę pomarańczową i aromat, ponownie wymieszać. Masę przełożyć do foremek (ok. 2 łyżki na jedną babeczkę) i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 20 min w temp. 175 C. Smacznego!
Jogurtowe babeczki z pomarańczą
Etap 1 - do misy wsypać wszystkie suche składniki
Jogurtowe babeczki z pomarańczą
Etap 2 - dodać wszystkie mokre składniki, skórkę pomarańczową i wymieszać
Jogurtowe babeczki z pomarańczą
Etap 3 - przełożyć do foremek po ok 2 łyżki na jedną babeczkę
Jogurtowe babeczki z pomarańczą
Etap 4 - piec w piekarniku rozgrzanym do 175*C przez około 20 min.

Tagi:

jajko jajka