dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jogurtowe ciasteczka z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kruche, proste w przygotowaniu oraz smaczne ciasteczka z dżemem. Częściową oblane pyszną czekoladową polewą.

Jogurtowe ciasteczka z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe ciasteczka z dżemem

 

  • 1 jogurt naturalny gęsty
  • 1 - 1 1/2 szkl mąki
  • 15 dag margaryny
  • 3-4 łyż cukru pudru
  • żółtko
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • dżem
  • Polewa:
  • 3 łyż masła
  • 2 łyż kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl wody

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasteczka z dżemem
Wszystkie składniki na ciasteczka (oprócz dżemu) łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Na środku układamy niewielką ilość dżemu i składamy na pół lekko dociskając brzegi. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masło na polewę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy, aż polewa zgęstnieje. Końce ciasteczek zanurzamy w polewie i odstawiamy do stężenia polewy. Smacznego!
Jogurtowe ciasteczka z dżemem
Szybko i dokładnie zagniatamy ciasto na ciasteczka.
Jogurtowe ciasteczka z dżemem
Z ciasta wycinamy kółka i lepimy ciasteczka.
Jogurtowe ciasteczka z dżemem
Gotujemy polewę do momentu, aż zgęstnieje.
Jogurtowe ciasteczka z dżemem
Upieczone i wystudzone ciasteczka maczamy w polewie.