BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Jogurtowe kluseczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne kluseczki, mogą stanowić samodzielne danie. Dobrze smakują podgrzane na patelni, okraszone cebulka ii boczkiem.

Jogurtowe kluseczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jogurtowe kluseczki

 

  • 500 g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • łyżka posiekanego koperku lub innych ziół

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe kluseczki
Do miski przekładam jogurt. Wbijam dwa jajka. Miksuję. Do masy jajeczno jogurtowej dodaje porcjami mąkę i dokładnie miksuję by nie powstały grudki. Ciasto nie może być za rzadkie. Na koniec dodaję sól. Ja do połowy porcji dodaję zioła, druga część gotuje bez dodatków( bo u nas nie każdy lubi zielone dodatki). W dużym garnku zagotowuję wodę, lekko solę. Dużą łyżkę zamaczam w wodzie i nabieram na jej koniec porcje masy i wkładam na wrzątek . Gotuje około 2 minut od wypłynięcia kluseczków na powierzchnię. Przekładam na sitko i przelewam zimną wodą. Podaję okraszone cebulką i pokrojonym boczkiem.
Jogurtowe kluseczki
Do jogurtu dodaję dwa jajka i dokładnie miksuję
Jogurtowe kluseczki
Na końcu dodaję mąkę, tak wygląda gotowe ciasto