Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Jogurtowe muffinki z jagodami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Muffinki z jagodami są puszyste i wilgotne.

Jogurtowe muffinki z jagodami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jogurtowe muffinki z jagodami.

 

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 30 dag jagód

Sposób przygotowania:

Jogurtowe muffinki z jagodami.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, cukier i olej roztrzepać trzepaczką. Dodać jogurt i też roztrzepać. Tylko tak, aby połączyły się składniki. Nie należy ubijać. Wsypać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. Wlać do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Wyłożyć jagody. Lekko wciskając w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Z podanych składników uzyskamy ok 20 muffinek. Smacznego!
Jogurtowe muffinki z jagodami.
Do mieszania składników najlepiej użyć trzepaczki.
Jogurtowe muffinki z jagodami.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą dodajemy do masy jajecznej.
Jogurtowe muffinki z jagodami.
Na ciasto wykladamy świeże jagody i lekko je wciskamy.