Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Jogurtowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jogurtowe naleśniki to pyszna podstawa do obiadu na słodko lub do podania ich w formie deseru. Idealne do konfitur i owoców.

Jogurtowe naleśniki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jogurtowe naleśniki

 

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml wody mineralnej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki cukru pudru
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Jogurtowe naleśniki
Do miski wlewamy jogurt i wodę - mieszamy, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę oraz cukier puder i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej dość gęstej (śmietanowej konsystencji).

Odstawiamy ciasto na około 15 minut.

Patelnie do naleśników smarujemy tłuszczem nagrzewamy, wlewamy porcję ciasta rozprowadzając po całej powierzchni, smażmy do ścięcia się ciasta co oznacza, ze z drugiej jest już zarumieniony naleśnik, przewracamy i dopiekamy na rumiano z drugiej strony.
Jogurtowe naleśniki
do miseczki przekładamy wszystkie składniki i mieszamy
Jogurtowe naleśniki
następnie porcję ciasta wylewamy na patelnie i smażymy

Tagi:

naleśniki