nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Jogurtowe racuchy o posmaku truskawki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smakowita słodkość szybka w przygotowaniu, nie wymagająca zbyt wielu składników.

Jogurtowe racuchy o posmaku truskawki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe racuchy o posmaku truskawki

 

  • 300g jogurtu truskawkowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej

Sposób przygotowania:

Jogurtowe racuchy o posmaku truskawki
Do jednej miski przesypuję mąkę, sodę, dodaję jogurt truskawkowy, cukier waniliowy i wbijam jajko. Wszystkie umieszczone razem w misce składniki łączę, mieszam ze sobą za pomocą trzepaczki, do momentu, aż powstanie jednolita masa, gładkie surowe ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzewam olej i na owy dobrze rozgrzany olej nakładam łyżką porcje ciasta robiąc tym samym nieduże placuszki. Smażę racuszki na małym ogniu z obu stron. Po usmażeniu odsączam racuchy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ten sam przepis można z powodzeniem wypróbowywać z innym smakiem jogurtu, wybierając swój ulubiony smak. Racuszki można także posypać cukrem pudrem po usmażeniu, jeśli ktoś tak lubi i ma ochotę. Ja z tego zrezygnowałam i też było pysznie.
Jogurtowe racuchy o posmaku truskawki
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania racuchów umieszczone w jednej misce.
Jogurtowe racuchy o posmaku truskawki
Wszystkie składniki połączone ze sobą za pomocą trzepaczki w postaci jednolitego surowego ciasta gotowe do smażenia.
Jogurtowe racuchy o posmaku truskawki
Racuszki podczas smażenia na niedużym płomieniu.
Jogurtowe racuchy o posmaku truskawki
Racuszki po usmażeniu odsączane z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.